Lifestyle si Dezvoltare Personala, Psihologie
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.
Până nu demult succesul era o constantă a unui IQ ridicat, dar în vremurile actuale IQ-ul nu mai reprezintă o garanție a succesului, a fericirii sau a bunăstării.Cercetările lui Daniel Goleman de la frontierele psihologiei și neuroștiinței oferă o nouă perspectivă asupra "celor două minți" - raționale și emoționale, și modul în care ele împreună modelează destinul nostru. Prin exemplificări reale, Goleman delimitează cele cinci abilități esențiale ale inteligenței emoționale: constientizarea de sine, autoreglarea emoțională, motivația, empatia și abilitățile sociale, arătând cum determină succesul nostru în relații, muncă și chiar bunăstarea noastră fizică. Acest lucru este cu siguranță o nouă perspectivă a ceea ce înseamnă să fii inteligent. Cea mai bună veste este că "alfabetizarea emoțională" nu este fixată la începutul vieții. Fiecare părinte, fiecare profesor, fiecare lider de afaceri și toți cei interesați de o societate civilă mai are un interes în această viziune convingătoare a posibilității umane. Este un aspect care poate fi dobandit si dezvoltat pe parcursul vietii.
Inteligența emoțională este cartea pe care orice om ar trebui să o citească datorită informațiilor de natură psihologică pe care le transmite într-o modalitate accesibilă, ușor de lecturat. Zi de zi suntem supuși emoțiilor, discuțiilor dificile, situaților pe care le gestionăm de multe ori necorespunzător. Această lectură ajută cititorul, prin intermediul numeroselor exemple, să se gândească mai bine înainte de a da un răspuns, de a nu se mai lăsa pradă acțiunilor impulsive, de a conștientiza importanța empatiei. Controlul emoțiilor, empatia și sentimentele sunt cele care ne determină modul de adaptare în societate, atât pe plan profesional, cât și personal. Cel mai mult m-a impresionat capitolul în care este explicată importanța inteligenței emoționale și modul în care comportamenul părintelui influențează dezvoltarea emoțională a copiilor încă din primele zile de viață. De asemenea, de multe ori criticăm persoanele din jurul nostru pentru diferite comportamente pe care le considerăm nepotrivite, însă niciodată nu ne gândim la influența pe care diverse momente din copilărie au avut-o asupra dezvoltării sale. O carte din care am învățat să fiu mai calmă, mai empatică, mai atentă la relațiile cu cei din jur, să mă cunosc mai bine, ceea ce mă ajută în fiecare zi să am o relație sănătoasă cu cei din jurul meu.