Lifestyle si Dezvoltare Personala, Psihologie
Daniel Kahneman ne poarta intr-o calatorie inovatoare prin ascunzisurile mintii si ne explica cele doua sisteme care conduc modul nostru de a gandi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv si emotional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ si mai logic. Kahneman prezinta capacitatile extraordinare – si, deopotriva, erorile si biasurile – gandirii rapide si dezvaluie influenta omniprezenta a impresiilor intuitive asupra gandurilor si comportamentelor noastre. Impactul aversiunii fata de pierdere si al excesivei increderi de sine asupra strategiilor corporatiste, dificultatile previziunii a ceea ce ne va face fericiti in viitor, efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activitatilor noastre, de la jocul la bursa de valori pana la planificarea vacantei urmatoare – fiecare dintre acestea se pot intelege numai cunoscand modul in care cele doua sisteme ne modeleaza judecatile evaluative si deciziile noastre.
Cartea ne ofera explicatii practice si lamuritoare ale modului in care se iau deciziile atat in afaceri, cat si in viata de zi cu zi – aratandu-ne cum putem utiliza diferite tehnici pentru a ne feri de stangaciile mintale care adeseori ne vara in bucluc. Gandire rapida, gandire lenta va va schimba modul in care ganditi despre gandire.
„Daniel Kahneman se numara printre cei mai influenti psihologi din istorie si cu siguranta este cel mai important psiholog in viata. Are darul de a scoate la iveala trasaturi remarcabile ale mintii omenesti, multe dintre ele devenind intre timp texte clasice de manual si parti ale stiintei conventionale. Opera lui a remodelat psihologia sociala, stiinta cognitiva, studiul ratiunii si al fericirii si economia comportamentala, domeniu la a carui lansare a contribuit impreuna cu colaboratorul sau Amos Tversky. Aparitia acestei lucrari este un eveniment major.” STEVEN PINKER, profesor de psihologie la Universitatea Harvard si autor al cartilor How the Mind Works si The Better Angels of Our Nature
„Aceasta este o carte de referinta in gandirea sociala, de acelasi calibru cu Avutia natiunilor de Adam Smith si Interpretarea viselor de Sigmund Freud.” NASSIM NICHOLAS TALEB, autor al cartii The Black Swan
„Gandire rapida, gandire lenta se adreseaza celor interesati de psihologie, economie, investitii si felul in care omul ia decizii, propunandu-si sa ridice nivelul conversatiei curente si sa ii faca pe oameni sa gandeasca mai complex atunci cand judeca deciziile altor persoane. O carte fundamentala si o lectura obligatorie pentru cei interesati de modele de decizie si felul in care gandesc oamenii.” PETER BARTA, Director Executiv, Fundatia Post-Privatizare
O carte esentiala a lui Daniel Kahneman, psihologul care a luat premiul Nobel in anul 2002, pentru contributiile teoriei sale in Economie. Importanta premiului primit releva statutul sau in cadrul psihologiei, un domeniu blamat pentru ambiguitatile si confuziile in care s-a cufundat in ultima jumatate de secol. Practic,Kahneman le-a reamintit tuturor ca si psihologia este o stiinta care poate face predictii cu privire la comportamentul uman, de acelasi grad ca si alte domenii stiintifice consacrate si premiate la Stockholm. Scopul principal al cartii este prezentarea unei perspective asupra felului in care mintea functioneaza, pe baza descoperirilor recente din psihologia cognitiva si sociala. Autorul prezinta intr-o maniera accesibila, eleganta, metaforica, felul in care omul gandeste si ia decizii. Sistemul 1 intuitiv, automat, emotional, este in mare masura responsabil pentru deciziile pe care le luam; in timp ce Sistemul 2, deliberativ si lent, preia controlul mult mai rar. Cititorii, mai ales cei interesati de latura economica, vor fi extrem de susprinsi atunci cand vor constata cat de influentati sunt in deciziile lor de mecanisme asupra carora aparent nu au nici un control. Sistemul 1, intuitiv este autorul secret al majoritatii deciziilor pe care le luam, insa este extrem de susceptibil la biasuri si emotii si deseori conduce la rationamente eronate ca in exemplul urmator: o bila si o bata de baseball costa impreuna 1.10 $; Daca bata costa cu 1$ mai mult decat bila, cat costa bila? Raspunsul intuitiv care ne vine automat in minte este 10 centi, insa raspunsul corect este la o analiza mai atenta 0.5 centi. De cele mai multe ori, atunci cand gandim intuitiv, un raspuns plauzibil ne vine in minte automat si apoi cu efort ne vin si argumentele pentru el, iar uneori si raspunsul si argumentele sunt eronate. Insa cartea lui Kahneman este un punct de referinta in stiintele comportamentale, deoarece se preocupa nu numai de motivele pentru care oamenii gresesc, ci si de modul in care cele doua sisteme interactioneaza si se influenteaza reciproc pentru a conduce la rezultate benefice. Am avut oportunitatea sa rasfoiesc si varianta in limba engleza a cartii, si pot sa spun ca traducerea romana este buna, insa cartea este legata altfel si este mult mai voluminoasa. Cei care citesc cu usurinta in engleza o pot cumpara pe aceasta tot de pe site, cam la acelasi pret.
Întrebarea cărții este următoarea: cum luăm decizii, de pildă, atunci când alegem să cumpărăm un produs comercial sau chiar și atunci când ne alegem prietenii? Experimentele de psihologie cognitivă realizate vreme de mai mulți ani de Daniel Kahneman arată că, de cele mai multe ori, deciziile noastre sunt iraționale și sub-optime, pentru că psihologic suntem predispuși să folosim așa numita gândire rapidă, mult mai veche în bagajul nostru evolutiv decât gândirea logică și expusă unei serii întregi de bias-uri și erori. Miza cărții este să ne indice, cu exemple și exerciții simple, cum ne putem educa gândirea logică în așa fel încât să depășim erorile gândirii rapide, pe care, să nu uităm, politicile de marketing ale marilor companii le exploatează din plin. Asta nu înseamnă, desigur, să nu ne mai folosim deloc intuiția! Dimpotrivă, este important să știm când și cum să o folosim dacă dorim să ajungem la deciziile cele mai bune.
Această carte este rezultatul muncii intense depuse de-al lungul timpului în domeniul psihologiei comportamentale de către laureatul Nobel Daniel Kahneman. Acesta este „tatăl” economiei comportamentală – modul în care psihologia ne afectează deciziile – şi explică asta prin cele două sisteme în care gândirea ne este divizată: rapid şi lent. O carte care te va ajuta să înţelegi de ce iei anumite decizii şi cum să-ţi foloseşti mintea în folosul tău.