Stiinta si Tehnologie, Stiinte Sociale
Jordan B. Peterson este unul dintre cei mai sclipitori ganditori ai momentului. Psihologul canadian a devenit in ultimii ani un veritabil fenomen mediatic: pe YouTube poate fi vazut in peste 200 de prelegeri si interviuri, care aduna mai bine de 30 de milioane de vizualizari; iar pe Twitter si Facebook este urmarit de 300 000 de oameni. Plin de umor si asociind in mod surprinzator adevaruri ale traditiei occidentale cu ultimele descoperiri din neurostiinte, Peterson ne povesteste despre homari si asertivitate, despre skateboarding si adevaratii barbati, despre Iadul ranchiunii si arogantei, dar si despre lumina pe care o poate aduce in viata noastra mangaierea unei pisici sau un moment de sinceritate fata de sine – dar si fata de apropiatii nostri.
Plecand de la revelatiile marilor religii ale lumii, dar si de la capodoperele literare si filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne indeamna sa revenim la clasicele virtuti (disciplina, curaj, onestitate, prietenie etc.) si sa ne asumam raspunderea pentru existenta noastra tragica, in care exista totusi un sens ce astepta sa fie cautat. Intr-o lume in care structura familiei este in colaps, educatia este adesea impregnata de ideologie, iar societatea politica a ajuns sa fie periculos de polarizata, cele 12 Reguli de viata ofera un antidot: redescoperirea vechilor adevaruri si valori, care ne pot ajuta, in plina epoca relativista, sa ducem o viata mai buna, mai luminoasa, mai chibzuita.
Regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Ei bine, nu! Cred ca, in acest caz, pana si cel mai rebel dintre oameni le va urma. Avand in vedere ca regulile le seteaza o autoritate in domeniu, probabil va intrebati cine e Jordan B. Peterson ca sa ne limiteze pe noi la un numar de reguli… Eu zic ca e calificat indeajuns chiar si pentru cei mai instruiti dintre noi. Sunt destul de firesti normele pe care le propune el: acceptarea responsabilitatii impuse de viata in sine, recunoasterea limitelor personale, dar si a momentelor cand trebuie sa ne pretuim si sa ne recompensam, apropierea de oameni care ne vor certa atunci cand nu suntem pe calea cea buna, receptivitatea la mediul inconjurator pentru ca doar asa putem fi utili, sa nu judecam pentru ca nu e treaba noastra, sa cautam semnificatii, sa nu fim superficiali, sa fim deschisi spre cunoastere, sa vorbim clar si raspicat, sa incurajam diversitatea. Toate acestea inspirandu-se din religie, filosofie, psihologie, chiar si literatura. Atentie! Nu incearca nimeni sa ne converteasca, ci doar sa ne ajute.
Inca de la inceputul timpului, omul a avut reguli de urmat. Ca regulile au venit mai intai din instinct, apoi din credinta, ajung la regulile impuse de societate. Regulile ne feresc de haos, dar si provoaca haos la randul lor. Ordinea si haosul sunt jumatatile yin-yang. Ordinea apare atunci cand oamenii din jur actioneaza conform cu normele sociale. Haosul, pe de alta parte, apare este atunci cand nu detii controlul, cand ceea ce te astepti sa fie, este total opus, iar previzibilul nu mai are loc in aceeasi propozitie. “12 reguli de viata” este o reinterpretare a regulilor de orice fel. Cartea scrisa de Jordan B. Paeterson a aparut in Romania in anul 2018 in cadrul editurii Trei. Peterson, psiholog clinician, profesor universitar si doctor in psihologie, propune un set de reguli sau mai bine zis non-reguli. In opera sa, Peterson pune mult accent pe lucrurile care ne streseaza si faptul ca noi suntem principalii responsabili de ceea ce ni se intampla. “Concentreaza-te pe lucrurile cu adevarat importante si nu pe placerile imediate” asta este unul din indemnurile pe care autorul le traseaza in cartea sa. “12 Reguli de viata” contine lucruri practice, aplicabile in viata de zi cu zi si observam aceste lucru inca din cuprins. Autorul reuseste sa explice utilitatea regulilor intr-un mod obiectiv, astfel de multe ori ramane la latitudinea cititorului ce poate fi aplicat in viata sa si ce nu. “A durat mult pana am gasit titlul: <<12 Reguli de viata: un antidot la haosul din jurul nostru>> . Acesta sugereaza clar faptul ca oamenii au nevoie de principii ordinatoare, pentru a evita instaurarea haosului.” declara profesorul canadian inca de la inceputul cartii sale. Cartea merita descoperita de fiecare om in parte. Si cum Peterson stie sa de-a sens fara explicatii prea lungi, regulile si explicatiile lui pot fi intelese mult mai usor decat in alte carti de dezvoltare personala.