Lifestyle si Dezvoltare Personala, Business si Economie
Autorul cartii Inteligenta emotionala (bestseller international) revine in atentia publicului cu o perspectiva originala asupra uneia dintre resursele impropriu exploatate in ziua de azi: atentia, ca ingredient secret al performantei.
De peste 20 de ani, psihologul Daniel Goleman studiaza cele mai noi descoperiri din stiintele socio-umane (si nu numai). In cartea de fata, el infatiseaza argumente captivante in favoarea dezvoltarii atentiei - aceasta calitate mentala rareori analizata si din pacate subestimata, dar de o importanta covarsitoare pentru felul in care navigam prin viata. Atentia functioneaza ca un muschi: daca nu e antrenata, se atrofiaza; in schimb, folosita cum trebuie, se dezvolta si creste.
Intr-o epoca in care elementele ce te pot distrage pandesc la tot pasul si sunt imposibil de inlaturat, Daniel Goleman demonstreaza ca, mai mult ca oricand, avem nevoie de o atentie tot mai ascutita pentru a infrunta adversitatile si a prospera.
Daniel Goleman distinge trei tipuri de atentie: cea orientata asupra propriei persoane, cea care se abate asupra altora si cea indreptata catre mediul inconjurator. Viata nu-si poate atinge potentialul maxim, fara a le acorda importanta cuvenita tuturor acestor tipuri de atentie.
Autorul arata in ce fel au nevoie oamenii de toate cele trei tipuri de atentie, prezentand in carte numeroase studii de caz, din domenii de activitate extrem de diferite - de la sport si educatie, pana la arte si afaceri.
Focus face lumina in acest subiect si arata limpede ce ii desparte pe amatori de profesionisti si ce anume face diferenta intre un om obisnuit si unul de succes.
Atentia este parte esentiala pentru numeroase operatiuni ale mintii. De multe ori rolul ei este subapreciat, ea putand fi un factor cheie care sa faca diferenta dintre esec si reusita. Daniel Goleman vorbeste, in lucrarea de fata, despre mecanismele de focusare pe lumea inconjuratoare, dar si necesitatea unei focalizari interioare si subliniaza faptul ca atentia reprezinta o componenta de baza pentru un leadership eficient. Autorul trage un semnal de alarma important: in zilele noastre, tehnologia contribuie la o dezvoltare superficiala a atentiei, aspect care poate afecta performantele viitoare - de aici necesitatea de a transforma atentia intr-o abilitate si nu intr-un impediment.
Daniel Goleman, părintele inteligenței emoționale, își consolidează moștenirea cu această carte colosală, ce stârnește interesul celor pasionați de psihologie și dezvoltare personală. În Focus, mai mult decât în oricare altă carte a sa, accentul cade pe capcaitatea de a te concentra pe ceva cu adevărat important, lucru tot mai difcil într-o lume tot mai plină de tentații și potențiale distrageri fără rost. De asemenea, abordarea științifică a autocontrolului și a importanței acestuia pentru reușitele pe termen lung, aruncă din sandale orice sceptic ce ar putea contesta veridicitatea acestor principii, menite să întărească puterea interioară a fiecărui individ dispus să le aplice. Vei afla despre testul bezelei, despre diferența dintre cei ce reușesc să amâne recompensa imediată și cei care vor să ia totul... dar și multe altele. După ce vei citi această carte vei deveni pur și simplu mai bun, mai complet.
De abilitati precum constientizarea panoramica, vigilenta, atentia sustinuta sau orientarea avem nevoie pentru a ne mentine starea de focusare. Atentia omului de rand e ca o minge lasata sa sara: cand e jos ne gandim la ceva, cand e sus ne gandim la altceva, facand trecerea foarte rapid. Daniel Goleman ne arata, in primul rand, de ce ar fi mai bine sa devenim mai atenti, urmand a ne ajuta sa ducem task-uri la bun sfarsit, intr-un timp direct proportional cu nivelul de dificultate. De asemenea, nu ne da impresia ca suntem la scoala, ca trebuie sa fim atenti ca sa rezolvam probleme. Nu, autorul este adeptul unei atentii care ne mai permite si sa visam cu ochii deschisi, cu mentiunea ca am putea sa “aberam” cu mintea spre ceva care are valoare.