Emotiile distructive

Daniel Goleman


58,00 RON

Editura

Curtea Veche Publishing

Categorii

Lifestyle si Dezvoltare Personala

Descriere

Multe dintre suferintele indurate de-a lungul timpului de umanitate au fost generate de emotii distructive — de acele reactii afective care ne ranesc pe noi insine, dar si pe ceilalti. Dar ce sunt aceste emotii si ce anume le favorizeaza aparitia sau le declanseaza, perturband echilibrul interior? Cum se manifesta emotiile in viata cotidiana si ce implicatii au, mai ales pe termen lung? Oare avem potentialul de a ne schimba? Si in ce fel suntem influentati de cultura in care traim? Exista motive de optimism, in ceea ce priveste controlul emotiilor distructive? Si daca da, atunci cum se pot metamorfoza aceste sentimente, pentru binele si evolutia umanitatii?

Veti gasi raspunsuri la aceste intrebari in cartea de fata, in paginile careia Daniel Goleman reda discutiile purtate, in cadrul unui seminar de cinci zile, intre Dalai Lama si un mic grup de psihologi, neurologi si filozofi. Demersul lor a avut scopul de a afla daca stiinta si filozofia pot colabora pentru a identifica, a controla si a preveni emotiile distructive — asa cum sunt ura, mania, gelozia, ostili­tatea, dispretul, trufia, amagirea si altele asemenea.


Nu ești convins încă?

Ai nevoie de mai multe informații? Verificați ce spun alte persoane despre produsul nostru. Sunt foarte mulțumiți de achiziția lor.

Am văzut în această carte o întărire a rândurilor din "Inteligenţă emoţională". Consecinţele emoţiilor pot fi negative, controlarea lor nu poate fi decât benefică. Am corelat în mod automat cartea cu filmul "Equilibrium", cu scenariu bazat pe incapacitatea umană de a rezista reacţiilor bazate pe sentimente şi emoţii. Astfel, oamenii îşi injectează zilnic un medicament care inhibă orice tip de emoţie, iar războaiele sau criminalitatea nu mai există (decât în exteriorul zidurilor, dar asta e altă poveste). Adio, consecinţe nefaste ale firii umane. Însă nici iubirea sau plăcerea de a privi un tablou, a citi sau asculta muzică nu mai există. Concluzia: simţirea nu trebuie inhibată, ci acceptată ca parte din sine, înţeleasă şi folosită în scopuri bune. Emoţiile distructive nu pot exista fără cele creatoare. Uneori, raţiunea se îneacă sub caracterul simţitor al omului. Acolo intervine inteligenţa emoţională.

Undeva în anul 2000, un grup restrâns de oameni de ştiinţă, scriitori şi cercetători, s-au alăturat Sanctităţii Sale Dalai Lama pentru conferinţă-dialog despre câteva probleme arzătoare ale momentului: emoţiile distructive precum ura, violenţa, dependenţa definite ca „reacţiile afective care ne rănesc pe noi înşine, dar şi pe ceilalţi”. Dintre cei participanţi la dialor au făcut parte Daniel Coleman şi Paul Ekman, ale căror cărţi dintre care amintim „Inteligenţa emoţională” sau „Emoţii date pe faţă” vă sunt cu siguranţă cunoscute. Scopul acestui dialog a fost găsirea unei modalităţi de depăşire a emoţiile distructive printr-o uniune a ştiinţei cu spirtualitatea. Cartea prezintă efectiv ce s-a discutat în cele cinci zile ale întâlnirii, iar concluziile la care au ajuns participanţii sunt cu adevărat interesante.